הדרכות, אימונים ומתקני הכשרה

עד סוף שנת 2022 אנו נהיה עדים למספר שינויים משמעותיים, הן בתקנות כלי הירייה והן ברישוי חברות האבטחה. על נושאים אלו בראיון שקיימנו עם עו"ד אמנון צלה ראש תחום הדרכה באגף כלי יריה.

ראיין וערך: עירד גיל

אמנון צלה, בן 54 + 3 ילדים, בילה את רוב שנותיו הבוגרות במשטרת ישראל, כקצין בתחום הבילוש, המודיעין, החקירות, המבצעים והסיור. לאחר פרישתו מהמשטרה בשנת 2009 עסק כמדריך ירי, נהלים וסמכויות בתחום ההכשרה של גופים ומאבטחים בעולם המונחה. במסגרת זו גם עסק בפיקוח ובקרה על פעילות חברות האבטחה.

מתי הגעת לאגף ומדוע?

"הגעתי לאגף באמצע שנת 2021, לפני כשנה וחצי. נתקלתי במשרה של ראש תחום הדרכה באגף וחשבתי שזו יכולה להיות הזדמנות לעשות שינוי בתחום בו פעלתי הרבה שנים. שוחחתי עם הרצל קבלו, ראש האגף דאז, ועם ישראל אבישר שכבר עמד להחליפו בתפקיד והחלטתי לקחת את המשרה".

במה עוסק מדור ההדרכה באגף ועל מה הוא אמון?

"ליבת העשייה היומיומית באגף על מחוזותיו הינה ברישוי של מחזיקי רישיונות שונים ומגוונים בתחום כלי הירייה. פעילות האגף נשענת ופועלת מתוקף שני דינים עיקריים: 'חוק כלי ירייה משנת 1949' העובר בימים אלו הליך של תיקון והסדרה וכן 'תקנות כלי ירייה הכשרה 2018'. התפיסה שלי כרגולטור היא לפעול, במסגרת אותן תקנות הקובעות לי את מרחב הפעולה. התקנות מפרטות איך אמור להיראות אימון, מהי מטרתו, מהו היקף השעות שלו, כמה כדורים צריך לירות במסגרתו ועוד". אי לכך, כל שינוי בתחום ההדרכה מחייב שינוי בתקנות. פעילות נוספת בה עוסק תחום ההדרכה נשען על סעיף 7ב' לחוק כלי ירייה המגדיר את ההוראות שמותר לי, כרגולטור, לתת לפעילות המתנהלת במטווחים. במסגרת זו אני קובע את בעלי התפקידים, את תבחיניהם והכשרתם, את אחריותם בהליך ההכשרה והניהול ועוד. אני גם נדרש להגדיר כיצד מתנהל מטווח, מי רשאי להתאמן וכיצד – החל מהליך הרישום ועד הליך ההסמכה ומתן/חידוש הרישיון".

מה הם יחסי הגומלין בין ההנחיות עליהן אתה אחראי לבין ההנחיות אותן נותן מדור הכשרות בחטיבת האבטחה האמון על מוסדות הכשרת המאבטחים בגופים המונחים (מוסדות "תו התקן")?

"כפי שהדגשתי, אנו כאגף פועלים מתוקף חוק ותקנות שאושרו בכנסת. נכון להיום, אותם 'מוסדות הכשרה' לא הוסדרו במסגרת אותם חוקים ותקנות, אלא באמצעות נהלים שקבעה חטיבת האבטחה. אני כאגף כלי ירייה פועל במסגרת סמכותי למתן רישיונות וכפי שציינתי: הנושא מוסדר בחוק ובתקנות. כאשר אני מדבר על מתן או חידוש רישיונות אני מתייחס לרישיונות פרטיים, ארגוניים, רישיונות לבעלי תפקידים, לתחום המסחר, הספורט, הציד ועוד.

כל מאבטח בגוף מונחה ללא קשר לתפקידו או לסוג האימון אותו עבר במסגרת הכנתו לתפקיד, נושא את אותו רישיון ארגוני ומחויב לעמוד באותם תבחינים שקבע האגף. מעבר לדרישות האימון לקבלת הרישיון עובר המאבטח סדרת הכשרות בהתאם לייעודו ותפקידו המקצועי. את ההכשרות הנוספות קובע מדור הכשרות של חטיבת האבטחה".

האם יש תיאום בין תחום ההכשרות באגף לבין מדור הכשרות בחטיבת האבטחה?

"אני עובד בתיאום עם סנ"צ רונן לוי, ראש מדור הכשרות בחטיבת האבטחה, במטרה לאחד רענונים באופן כזה שהאימון יענה, הן על צרכי חטיבת האבטחה והן על תקנות ההכשרה".

האם גם הנחיות ביצוע האימונים, רמות המדריכים וכדומה יעברו הסדרה דומה?

"כל פעילות הכשרה שמתקיימת במטווחים מורשים (שמחזיקים ברישיון של אגף כלי ירייה) חייבת להתקיים לפי הוראות האגף. משמע, אם חטיבת האבטחה נותנת תעודת מדריך ירי ברמת מוסמך או מתקדם, אזי תנאי בסיסי הוא שאותו אדם יחזיק ברישיון מדריך ירי של המשרד לבט"פ. לחטיבה הזכות להסמיך בעל רישיון זה לרמות שונות של הכשרה בהתאם לצרכי החטיבה כגוף המנחה בתחום האבטחה. המצב דומה גם בתחום האימונים. לדוגמא, הוראות לגבי אימון טקטי ואימון יבש נכנסו לתוקף לפני כשנה ולפני שהן יצאו הן תואמו מול מדור הכשרות בחטיבת האבטחה.

אני רוצה לנצל הזדמנות זו על מנת לחדד את נושא השימוש בכלי נשק באימונים אלו: עד לא מזמן תרגיל טקטי שנערך במתקן חיצוני מחוץ לתחום מטווח נעשה עם נשק שחור עליו הורכב תותב. זה, מבחינתי, נשק חי לכל דבר ואסרתי על כך. קבעתי שאימון טקטי במתקן חיצוני יכול להיעשות רק עם נשק תרגול ייעודי שהושבת או בעל ערכת הסבה. זו הנחיה מחייבת וכאמור נעשתה בתיאום מלא מול מדור הכשרות".

האם במסגרת התיאום וההסדרה ביניכם לבין מדור הכשרות תהיה הלימה שמית? לדוגמה "מדריך בכיר". 

"לא בהכרח – כאשר המשטרה מכוונת לבכירות היא מתייחסת ליכולת המקצועית של המדריך בתחום הירי והלוחמה בלבד. זה היבט מסוים וצר ממה שאני רואה ותופס את מדריך הירי הבכיר. יש תחומים נוספים בהם מדריכי ירי בכירים נדרשים מבחינתנו, כגון: ירי מעשי, ספורט אולימפי, ירי להגנה עצמית שמכוון לאזרח ולא רק למאבטחים ועוד".

התפתחויות בתחום ההדרכה

"בימים אלו מוביל האגף שתי תקנות שיהוו שינוי רחב בעולם ההדרכה. מדובר על תיקון והסדרה של  תקנות ההכשרה 2018 במטרה להעלות את רמת הכשירות, הן של אזרחים נושאי נשק ברישיון פרטי והן של מאבטחים הנושאים רישיון ארגוני. לגבי המאבטחים אנו בוחנים את האפשרות לדרוש קורס בן מספר ימים לכל נושא רישיון ארגוני, קורס הדומה למה שקרוי היום בחטיבה 'קורס מאבטח בסיסי'. נושא זה יוסדר, כאמור, במסגרת חקיקת משנה בוועדה לביטחון פנים בכנסת".

היום דרישת הסף של חטיבת האבטחה למאבטח חמוש בגוף מונחה הוא שירות צבאי. האם תהיה דרישה דומה גם למאבטחים חמושים הפועלים בגופים שאינם מונחים?

"להערכתי לא, גם אדם שלא ביצע שירות צבאי יהיה זכאי לקבל רישיון ארגוני ויידרש לעשות קורס בן מספר ימים אבל לא יוכל לעבוד בגוף מונחה. ישנן מספר סיבות לכך, ביניהן: 'חוק יסוד חופש העיסוק', 'חוק יסוד כבוד האדם וחירותו'. נושא זה גם מתייחס לבעלי תפקידים ורישיונות אחרים, לדוגמא: מי שמוביל נשקים צריך, להערכתי, להחזיק ברישיון ארגוני ולכן הרישיון והאימון הנדרש הוא לא בהכרח רק למאבטח שעומד בעמדה".

הכשרות לבעלי תפקידים/בעלי רישיונות

"תקנות נוספות שאנחנו מקדמים הן 'תקנות הכשרה לבעלי תפקיד' האומרות במפורש שכל מי שיש לו תפקיד שקשור לכלי ירייה יהיה מחויב בהכשרה מתאימה לעיסוקו. המשמעות היא שבעלי תפקידים כגון: מתקני כלי ירייה, מדריך ירי, בעל רישיון מיוחד, יצרן, סוחר, וכו' – כולם יעברו קורס הכשרה שייקבע על ידי תחום ההדרכה באגף כלי ירייה".

חוק שירותי אבטחה

השנה, בנוסף לחוק כלי ירייה, יש כוונה לחוקק גם את חוק שירותי האבטחה. במסגרת חקיקה זו תועבר סמכות הרישוי לחברות האבטחה ממשרד המשפטים למשרד לביטחון הפנים. נשמח לשמוע ממך כיצד תשפיע החקיקה על עולם האבטחה בשנים הקרובות.

"ראשית, החוק מבחינתי נהדר. אני מכיר את עולם האבטחה היטב. יש צורך לחבר את החברות חזרה לתוצר האבטחה הסופי והחוק החדש אמור להסדיר זאת. בסופו של דבר, תוצר האבטחה הוא מתן ביטחון ותחושת ביטחון לאזרח ובתהליך זה משתתפים מרכיבים רבים ובראשם המאבטח שאמור לבצע את עבודתו, מנהל הביטחון שאמור לנהל ולפקח והרגולטורים שהם משטרת ישראל, אגף כלי ירייה, משרד הכלכלה ועוד. לחברות האבטחה חלק חשוב בתהליך, שכן הן קולטות, מכשירות, מעסיקות, מלבישות, מחמשות ומפקחות על עבודת המאבטח".

תפקיד האבטחה הוא לא לתת תחושת אבטחה – זה מוצר לוואי, כי אם לספק אבטחה, לא כן?

"אם אני מכוון לתחושת ביטחון אזי תהיה אבטחה הלכה למעשה. אם אני מכוון לאבטחה בלבד – אזי תחושת ביטחון לא בהכרח תהיה. דוגמא: אפשר לתת פתרון של אבטחה טכנולוגית ברמה הגבוהה ביותר, אולם אם האזרח לא יראה מאבטח חמוש מול העיניים, או לא יראה בידוק קפדני בכניסה למתקן זה יפגע בתחושת הביטחון. לחברות האבטחה יש אחריות בעניין".

במקרים רבים, בעיקר במגזרים הפועלים תחת חוק הסדרת הביטחון, קיים מנב"ט הקובע באמצעות מכרז אילו מדים, איזה נשק, איזו הכשרה ואילו רענונים יעבור המאבטח והוא גם זה המבצע את הליך הבקרה והתרגול. זו חובתו. במקרים אלו לחברה עצמה יש השפעה קטנה בלבד על "התוצר הסופי".

"זה ברור שככל שיש באתר מנב"ט דומיננטי שהוסמך על ידי חטיבת האבטחה – כך בהתאם אחריות חברת האבטחה הופכת להיות משלימה, אבל היא לא נעלמת לחלוטין. כאשר מדובר באתרים בהם הקב"ט הינו עובד חברת האבטחה (לדוגמה: במתקנים קטנים הנדרשים לאבטחה במסגרת חוק רישוי עסקים) – תפקיד חברת האבטחה הופך להיות יותר חשוב ודומיננטי. אציין כי לעיתים במכרז הדברים לא סגורים עד הסוף או שאינם ברורים דיים – כאן החוק נכנס ושומר על מינימום של רמת אבטחה נאותה".

מי בחברת האבטחה אמור, לדעתך, להיות איש המקצוע המשמש כתחליף למנב"ט?

"את היישום של האחריות יבצע בעל תפקיד שייקרא 'מנהל תחום אבטחה והדרכה בחברת אבטחה'. הוא יחזיק ברישיון אישי כמו רישיון נשק מטעם האגף ויצטרך לבצע שורה של משימות כאשר נקודת הקצה היא מימוש האחריות של חברת האבטחה בהתאם להוראות החוק ובהתאמה למכרז או לחוזה וכמובן לדרישות הגופים המנחים".

האם לאותו בעל תפקיד יהיו תבחינים מוגדרים והכשרה ייעודית ?

"כתנאי בסיסי הוא יהיה חייב להיות בוגר קורס מנהלי אבטחה ולעמוד בתבחינים הנדרשים לקורס זה. כמו-כן, הוא יידרש להוכיח ניסיון בניהול אבטחה וכן לבצע השתלמות ייעודית לתפקידו. במסגרת ההשתלמות אותה יוביל האגף יובהר לבעל התפקיד מהם הכלים המקצועיים שעליו להפעיל ומה נדרש ממנו לדווח. אנחנו מתכננים להקים מערכת דיווח מקוונת עבור בעלי תפקיד זה".

לאור האמור לעיל, מה יהיה בעתיד תפקידו של בעל הרישיון המיוחד שהיום מוגדר כ"אחראי" על האבטחה החמושה בארגון?

"אלו שני בעלי תפקידים הפועלים מתוקף שני חוקים שונים. בעל הרישיון המיוחד יפעל מתוקף 'חוק כלי יריה' ומנהל האבטחה יפעל מתוקף 'חוק שירותי אבטחה'.

בעל הרישיון המיוחד יהיה אחראי על כלי הירייה בחברה ובמקביל אחד מתפקידיו של מנהל תחום אבטחה והדרכה יהיה לעשות בקרת איכות על אופן ניהול הנשקים בחברה. אין זה אומר שהוא יהפוך למנהל שלו, זו כבר החלטה פנים ארגונית".

האם במסגרת החוק החדש יהיה אגף כלי יריה אחראי גם על המאבטחים שאינם חמושים?

"התשובה היא כן, גם אנשי אבטחה הפועלים בגופים שאינם מונחים וללא סמכויות יידרשו להכשרה. מדובר על אנשי אבטחה שלא מחזיקים בתעודת סמכויות ולא מחזיקים ברישיון ארגוני. כמובן שכל זה תלוי באישור ועדת ביטחון פנים בכנסת".

האם לאגף תהיה יכולת בקרה, אכיפה וענישה?

"בהצעת החוק מופיעים מספר סעיפים המתייחסים לנושא הפיקוח והבקרה שתהיה לחטיבת האבטחה במסגרת האגף לרישוי ופיקוח כלי ירייה. מפקחים אלו יחזיקו בסמכויות זיהוי, תפיסת מסמכים וכדומה. עיקר העשייה בתחום הפיקוח תהיה מרחוק באמצעות מערכת שאנחנו כרגע מאפיינים. החוכמה היא להפעיל מערכת שתציף חריגים בהם יתמקדו הבקרות".

כמה מילים לסיכום?

"אנחנו הולכים לקראת שינוי, בחלקו שינוי מהותי שעתיד להשפיע על תפעולן של חברות האבטחה. אנחנו רגולטור עם קשב לציבור אותו אנו מנחים. לדוגמה, אני מפעיל תיבת מייל ייעודית שנפתחה כדי לאפשר לחברות ולכלל בעלי הרישיונות לתקשר איתי ישירות, דרכה כבר היום מדריכי הירי מתקשרים איתי מדי יום לצורך קבלת הבהרות, לשאלות ולצורך מתן הצעות לשיפור. ככל שנקבל את עולם האבטחה לאחריותנו, אנו נעודד שיח דו סטרי עם החברות. תמיד נהיה פתוחים להצעות והערות לשיפור ונוכל לתקן ולשנות, תוך כדי תנועה, על מנת שהשינויים יהיה נכונים וטובים למען הציבור. אנחנו ערים לחלוטין לצרכי הגופים הפועלים כעסק כלכלי ויחד נמצא את שביל הזהב".

 

 

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים. רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.