Close up of middle aged man aiming the target with handgun at training

בפיגוע הטרור, שאירע במתחם שרונה, דובר על "מעצור" שאירע בנשקו של אחד מהמחבלים, מה שאפשר לאחד מהנוכחים להסתער עליו עם כיסא ולגרום לו להפסיק את מעשה הרצח שלו. "מעצורים" אינם נחלת המחבלים בלבד , באותו אירוע דיווחו מאבטחי רשות השידור שדלקו אחר המחבלים על מעצורים בשני כלי הנשק שהיו ברשותם.  מעצורים הם דבר ידוע בכל הקשור לנשק, מדוע אם כן "מעצור" במרכאות? על כך בהמשך המאמר.

מי מאתנו שהיה בטירונות, או שעבר קורס מעמיק בירי במסגרת אחרת, לא מכיר את המושג פד"מפעולות דחופות מעצורים, אותה סדרת פעולות שיש לבצע לפי סוגי המעצורים השונים, שיתוארו להלן:

תקלת אי טעינה – כאשר תקלה זאת קורית בנשק אוטומטי/חצי אוטומטי סטנדרטי, כזה המיוצר בבית חרושת ידוע לכלי ירייה, מייחסים אותה בדרך כלל להכנסה לא מלאה של המחסנית לתוך הנשק ולכן התפעול שלה כולל טפיחה על תחתית המחסנית, כביכול "לנעול" אותה במקומה הנכון, ואז דריכה לטעינת כדור חדש.

הזנה כפולה – תקלה זאת מתרחשת כאשר שני כדורים מנסים להיכנס לבית הבליעה בו זמנית. שוב, כאשר מדובר על נשק סטנדרטי מייחסים אותה בדרך כלל להרחבה של שפתי המחסנית ומי שזכה לירות ברוס"ר M16 עם מחסניות האלומיניום נתקל בה. אולם היא יכולה לקרות גם בכלי נשק אחרים ששפתי המחסנית שלהם התרחבו, אם בגלל שימוש מרובה, שימוש לא נכון או סתם איכות נמוכה. תפעול התקלה כולל הוצאת המחסנית, ניעור הנשק לפליטת שני הכדורים המיותרים, טעינת מחסנית מחדש ודריכה.

"תקלת" גמר מחסנית – זאת כמובן לא תקלה אמיתית והיא מתופעלת פשוט ע"י החלפת מחסניות.

כל התקלות הנ"ל ותפעולן מיוחסות ליורה מיומן המצויד בנשק תקין, אולם מגוון התקלות שיכולות לקרות בזמן ירי הוא גדול בהרבה. נעמוד על חלק מהן ועל הסיבות שגורמות להן.

תקלות אי טעינה יכולות לנבוע גם משימוש בתחמושת פגומה, שלא מייצרת מספיק לחץ לביצוע מעגל ירי וטעינה חוזרת, או מתחמושת לא מתאימה (בארה"ב למשל יש הרבה סוגי תחמושת בעלי שם דומה אבל עם שוני במידות שלהם) או מבעיית "ממשק" בין תחמושת לכלי הירייה, לדוגמה תחמושת עם קליעי הולופוינט (Hollow Point) שנתקעת בכבש הטעינה ולא נכנסת במלואה לבית הבליעה. תקלה זאת אפיינה כלי נשק ישנים וכיום כמעט ואינה קיימת.

גורמים נוספים לתקלות טעינה יכולים לנבוע מתחזוקה לקויה של הנשק. כך לדוגמה הצטברות של פיח מעורב בשמן רובים (או גרוע מכך, שימוש בשמן שלא מיועד לנשק) יכולה להביא להיתפסות של מחלק, או מכלול, במצב אחורי ואז כדור תורן לא נגרף לבית הבליעה. (במאמר מוסגר, כותב המאמר טיפל דווקא באירוע "הפוך", בו נורתה ירייה ללא לחיצה על הדק האקדח. בבדיקת הנשק נמצאו כמויות גדולות של פיח דביק (Soot) ש"תפס" את הפטיש במצב אחורי לא נעול. טלטול קל של האקדח גרם להשתחררות הפטיש ולירייה עם תוצאות קטלניות…)

 

 

 

גם הצטברות של לכלוך רב בבית הבליעה עצמו, יכולה לגרום לאי נעילה מלאה של המחלק/מכלול ולתקלת ירי. לכלוך כזה, שנגרם מחדירת אבק, חול, הצטברות פיח ולעיתים אף רסיסי מתכת, יכול כאמור לגרום למצב של אי נעילה מושלמת מחד, אבל גם למצב של "היתפסות" התרמיל בבית הבליעה מאידך. בכלי נשק עם מחזיר גזים, לכלוך שסותם את החריר בקנה, שמפנה חלק מגזי הבעירה לצורך טעינה של כדור חדש, יכול גם לגרום לתקלת טעינה. מנהגי תחזוקה וניקיון נכונים, העברת חוטר אחרי ירי, שימון דק בשמן מתאים, ניגוב עודפי שמן וסתם ניגוב אבק מפעם לפעם, כולם יסייעו וימנעו את התקלות שהוזכרו.

גורם נוסף, שלא רבים מודעים לו, הוא אופן אחיזת הנשק בזמן הירי. כלי נשק ארוכים, כגון: רובים, רובי סער ותתי מקלע, מתוכננים להיירות מהכתף, כאשר משקל גופו של היורה אמור להיות חלק מהמסה שסופגת את הדף הירי ומאפשרת, בזכות חוק פעולה ותגובה, מעגל טעינה חדש. כאשר נשק כזה מוחזק רק ביד ובצורה רופפת עלולה להיווצר טעינה לא מושלמת וכמובן תקלה. גם באקדחים חצי אוטומטיים, אשר לא מוחזקים באופן נכון, עלולה להיווצר תקלה כזאת, אם כי היא נדירה יותר.

תקלת הזנה כפולה יכולה להתרחש גם כאשר התרמיל לא נחלץ מבית הבליעה מסיבה כלשהיא. זה יכול להיות בגלל שן חולצת (Extractor) פגומה, שלא "מושכת" את התרמיל לאחור, בגלל לכלוך בבית הבליעה ש"מדביק" את התרמיל לדפנות בית הבליעה ולעיתים נדירות, בכלי נשק שחלודה פגעה בחלקיהם הפנימיים, עקב התנפחות יתר של התרמיל, באופן שמונע את חליצתו מבית הבליעה.

תקלות נדירות בסוג זה, שכותב המאמר שנתקל בהם, כללו ערבוב של סוגי תחמושת שונים באותה מחסנית, לדוגמה תחמושת מקליבר 17X7.65 מ"מ (0.32ACP) לתוך מחסנית של נשק מקליבר 17X9 מ"מ (380ACP).

כאן המקום להזכיר שתחמושת פגומה יכולה לגרום למעצור ואף לפיצוץ בנשק. תחמושת שחשופה לפגעי מזג האוויר, בעיקר לחדירת לחות, תחמושת שנחשפת לחומרים ממיסים (WD40, בנזין לבן וכד') ותחמושת ישנה שלא נשמרה בתנאי יובש מתאימים, כל אלה יכולים לגרום לתופעת "אי יור" (יש נקירה, אין ירייה) או לירי בעוצמה חלשה שלא מספיק לביצוע הפלטת תרמיל מלאה.

תקלות פליטה יכולות לכלול פליטה לא מלאה של התרמיל החוצה, לדוגמה אם שן פולטת (Ejector) שבורה, או מעצור "ארובה" הידוע. דוגמה למעצור כזה, שהסתיים בצורה קטלנית עבור המחבל שהחזיק בנשק, מובאת בתמונה שלהלן. (אירוע ירי לעבר חיילים בתאריך 17/11/2015 ליד תורמוס עייא)

תקלות נוספות נגרמות עקב חוסר מיומנות של המחזיק בנשק ולאו דווקא בגלל מצב מיכני של הנשק או אביזריו. בקצרה ניתן לספר על יורים ששכחו להכניס מחסנית לכל הנשק שלהם, שכחו לשחרר נצרה ברגע המתאים ועוד.

אבל אם נחזור לאירוע של שרונה וננסה לחשוב מה גרם ל"מעצור", נגלה שעלולות להיות לכך סיבות רבות:

  • חוסר מיומנות של היורה.
  • תקלת טעינה מיכנית, היות שמדובר בנשק מאולתר.
  • הזנה כפולה.
  • גמר תחמושת.

לא משנה מה הייתה הסיבה, למזלנו היא עזרה לעצור את מסע הרצח של אותו מחסל ומנעה ממנו להוסיף עוד קורבנות רבים לרשימת נפגעי הטרור.

אלה מביננו שנושאים נשק, פרטי או אירגוני, צריכים להיות מודעים לאפשרות של תקלות כאלה ואחרות, לתרגל את התפעול של אלה מתוכן שניתן להתגבר עליהן, לדאוג לשמור את הנשק במצב תחזוקתי טוב (נקי, ללא שימון יתר, ללא חלקים פגומים/שבורים), להשתמש בתחמושת איכותית המתאימה לנשק שלנו ולהיות כל הזמן במצב של מוכנות לאפשרות של תקלה. מוכנות כזאת תאפשר לנו להתגבר על תקלה, במידה והיא מתרחשת, ולהמשיך ולהילחם במידת הצורך.

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים. רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.