כניסת Mission Critical Push-To-Talk לסל פתרונות התקשורת של גופי החירום

 מאת: שמואל נחמה, מנכ"ל איזיטוק ישראל מבית YTCOM

 עתיד רשתות התקשורת של גופי החירום

בזמן שמכשירי המובייל ממשיכים להתקדם וכל אזרח מחזיק למעשה מחשב חזק בידו, רבים בכוחות הביטחון נותרו מאחור עם מכשירים ארכאיים בתכונותיהם. מפקד משטרת ניו יורק צוטט בעבר שאמר ש'היום לכל ילד בפינת רחוב יש כלי תקשורת הרבה יותר חזק מאשר לשוטר שרודף אחריו', להערכתי הפער הזה קיים וישתמר לעומת העבר, בו היה נהוג שהפתרונות מבית התעשיות הבטחוניות הקדימו את השוק האזרחי.

פן נוסף הנו ריבוי מערכות הקשר השונות של "המגיבים הראשונים" בשגרה וחירום, שמקשה על החיבור בין המערכות. האמריקאים מכירים את זה מאסון התאומים, ואנחנו מכירים את זה מאסון הכרמל.

בשנים האחרונות הקימו האמריקאים מנהלת פדראלית בהיקף של מעל 10 מיליארד דולר בשם FirstNet שהנה תוצר של החלטת הקונגרס על הקמת מערכת חירום לאומית, שמתבססת על התשתיות של רשתות הסלולר המסחריות. נקבע שכל חברה סלולר אמריקאית תקצה רצועת תדר צרה לטובת ה–FirstNet ושכל הציוד יהיה ציוד סטנדרטי.

יוזמה זו של האמריקאים, פגשה מציאות דומה כמעט בכל מקום בעולם ומכאן נולד תקן MCPTT  שנועד ליצור מערכת תקשורת Mission Critical  המסתמכת על ההשקעות האדירות שעושה השוק האזרחי בתשתיות התקשורת ולהעדיף לעשות בהן שימוש חכם באופן שיהיה אופטימלי לכל הצדדים.

מהו MCPTT?

MCPTT הם ראשי התיבות של Mission-critical push-to-talk over LTE, תכונה על גבי רשתות LTE שהושקה בשנת 2016 עם גרסה 13 מטעם ה- 3GPP, ותכליתה לספק תשתית תקשורת העונה טוב יותר על צרכי הקשר של גופי החירום ומשתמשים נוספים הנדרשים לתקשורת זמינה בחירום.

ההגדרה הרווחת של MCPTT הנו שבאמצעות תקן זה, המתעדף את תקשורת על רשתות הסלולר לטובת גופי החירום, יוכלו המגיבים הראשונים לנהל תקשורת קולית בזמן חירום או בקרות אירוע, וזאת באיכות שמע גבוהה, זמינות מקסימלית, שיהוי נמוך, תמיכה בשיחות קבוצתיות ואחד-על-אחד גם באמצעות הרשת וגם באופן ישיר בין מכשיר למכשיר,  זיהוי כל המשתמשים, יכולת לבצע שיחות ואיתותי חירום.

תכונות מתקדמות של תקשורת MCPTT  בחירום ושגרה

ארגונים ורשויות היום כבר אינם מסתפקים בשרות דיבור בלבד, מה שהיה נהוג בעבר במערכות הקשר המסורתיות, אלה מעוניניים ב- ניהול אירועים בזמן אמת, תפעול אנשים רבים בשטח, טיפול במספר זירות במקביל ומידע רב שנדרש למקבלי ההחלטות – כל אלו מציבים רף חדש לטכנולוגיה  שנדרשת  להעביר במהירות ובדייקנות, בזמן אמת, דיבור איכותי, תמונות, ווידאו, מיקומים, מפות, מידע על מזג אוויר, כווני רוחות ועוד.

תקן MCPTT  ויכולות רשתות ה- LTE  מאפשרות היום לכוחות בשטח את היכולות טקטיות המתקדמות הבאות:

  • שימוש במכשיר אחוד גם לתקשורת הקולית וגם לתקשורת הנתונים.
  • העברת נתונים דו כינוונית – חיבור למערכת מידע, הפצה וקבלת מידע ונתונים כגון: התרעות, מסמכים, מפות, תמונות וכיו"ב.
  • שידור וידאו בזמן אמת מהשטח (streaming)
  • אפשרויות שו"ב מתקדמות
  • ניטור מיקום ב-GPS לכל אדם נושא מכשיר
  • ניהול צוותים בקשר ובהעברת מידע באמצעות פוליגונים
  • כיסוי ארצי ואף בינלאומי בנדידה
  • קישוריות פשוטה וסטנדרטית לרשתות אחרותInteroperability
  • קשר ישיר DMO (Direct Mode) או באמצעות אתר מקומי
  • ציוד ואביזרים מגוונים ומתקדמים כתוצאה מעבודם של יצרנים רבים תחת תקן גלובלי אחוד.

פתרונות ה- MCPTT לאורך זמן
תקני MCPTT מתפתחים בין מהדורות ה- LTE היוצאות בממוצע אחת לשנה, כל מהדורה כוללת התקדמות נוספת ותמיכה בפיצ'רים חדשים, המרכיבים העיקריים נמצאים אצל מרבית ממפעילות הסלולר בעולם בצורה כזאת או אחרת. המעבר לשימוש נרחב ב- MCPTT מבוסס LTE צפוי להיות הדרגתי, מערכות רדיו ניידות קרקעיות (LMR) ימשיכו להיות הטכנולוגיה עבור התקשורת הקולית הרווחת בשנים הקרובות. בתקופת המעבר תהיה יכולת קישוריות ביו מערכות ה-LMR למערכות ה-MCPTT כך שהמעבר יהיה כאמור בהדרגה. בארה"ב תומכת חברות וריזון ו- AT&T ב-MCPTT על גבי הרשת שלהן על מנת לאפשר לגופי החירום וגופים פדראליים הרחבת יכולות ה- LMR הקיים ועדיין לא כתחליף מלא.

יישום בשטח

כבר השנה (2019) אנו נתחיל לראות גופי חירום עושים שימוש מבצעי ב- MCPTT באופן הולך וגובר, ושנת 2020 מצוינת בהקשר זה כשנת מפנה ומעבר, בא חלק ניכר מגופי החירום בעולם ייחלו להטמיע פתרונות אלו מתוך הבנה כי עליהם לבנות את תשתית התקשורת העתידית של הארגון בו הם משרתים. ללא ספק, האתגרים המרכזיים של ההפעלות הראשונות של MCPTT בעולם הנן יכולת פעולה הדדית והרמוניזציה של השירות הקריטי לרבות שילוב מתקדם של העברת תמונה ווידאו ונתונים  בזמן אמת מהשטח.

MCPTT בישראל

כיום, מבחינת רגולציה, עדיין קיימים חסמים של יישום התקן ברשתות הסלולר המסחריות-ציבוריות, אולם לאורך זמן אנו צופים הסדרה של הנושא שיאפשר מתן השירותים הללו בעתיד למי שעיסוקו דורש זאת. במקביל קיימים פתרונות המאפשרים  לגופים להקים רשת סלולרית פרטית Private LTE  ועליה ליישם תכונות MCPTT כנדרש. בישראל ישנם מספר גופים גדולים, בתחום התחבורה, רפואה והתעשייה הבוחנים כבר היום פתרונות  Private LTE \ MCPTT כפלטפורמת התקשורת שלהם לעולמות הקשר המתקדם, וזאת תוך מינוף רשת נתונים LTE אשר יכולה לשרת יישומים נוספים מבוססים IOT.

פתרון זה מתאים לחברות וארגונים המעוניינים לשלוט באופן הדוק בתקשורת ונתונים על פני תאי שטח ותוואים גדולים לאורך זמן, לדוגמא: קמפוס של בית חולים, מפעלי בעלי שטחי ייצור נרחבים ותוואי תחבורה קבועים.

חברת YT-COM, מפעילת שירות איזיטוק ישראל (שירות Push to talk over cellular) המחליף את רשת המירס ,  כבר נערכת מזה זמן להטמעת MCPTT בישראל, מפתחת לצד יצרנים מובילים את פתרונות הקשר והתקשורת ופועלת עם חברות וארגונים נבחרים במשק לקדם יישומים מתקדמים אלו.

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים. רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.